Brambora, nejlepší přítel šampaňského

Takto nazval svůj článek v letošním červnovém čísle časopis Forbes. Pojednává o aktivitě šampaňského domu Krug, který oslovil 15 světových šéfkuchařů a požádal je o recept na jídlo z brambor, které se bude dokonale snoubit se šampaňským Krug. Ze zadání vznikla zajímavá kniha, která je pod názvem „I say potato, you say potato“ k dispozici k prohlédnutí na www.krug.com.

Po předmluvě Oliviera Kruga následuje v knize krátký úvod o historii brambor od jejich prvního používání před 8 000 lety, po příchod do Evropy v roce 1570 až po jejich masové rozšíření v současnosti.

Hlavní sklepmistr potom představí šampaňské Krug Grande Cuvée, se kterým se jednotlivá jídla párovala.

Pak už následují rozhovory s jednotlivými šéfkuchaři a jejich recepty. Český zástupce Jiří Štift z pražského hotelu Mandarin Oriental zvolil kulajdu, krémovou polévku původem ze Šumavy.

Pokud máte nějakou zajímavou zkušenost s párováním jídla a šampaňského, napište nám, rádi Vaše postřehy zveřejníme.

Photo 10.08.15 13 21 19